Συμβουλές

Πώς να αποφύγεις τη συρρίκνωση των ρούχων στο πλυντήριο

Αν έχεις παρατηρήσει τελευταία πως το αγαπημένο σου πουκάμισο ή τζιν είναι κάπως πιο σφιχτό πάνω σου υπάρχουν δύο εκδοχές που μπορεί να ισχύουν. Είτε έβαλες απότομα βάρος ή χρησιμοποιείς λάθος πρόγραμμα πλύσης στο πλυντήριο με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα ρούχα σου. Σε περίπτωση που ισχύει η δεύτερη εκδοχή, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις συνθήκες πλύσης για να αποφύγεις φθορές και συρρίκνωση των ρούχων σου.

Διάβασε την ετικέτα φροντίδας

Για να διατηρούνται τα ρούχα σου σε καλή κατάσταση πρέπει πάντα να διαβάζεις την ετικέτα φροντίδας και να ακολουθείς τις οδηγίες. Κάθε ετικέτα φέρει μια σειρά συμβόλων που σε ενημερώνουν για τον καλύτερο τρόπο φροντίδας και την ιδανική θερμοκρασία πλύσης. Εάν το ρούχο αποτελείται από διαφορετικά υλικά, καλό θα ήταν να ακολουθείς τις οδηγίες για το πιο ευαίσθητο ύφασμα. Ορισμένα υφάσματα προκειμένου να μην συρρικνωθούν χρειάζεται να πλένονται στο χέρι ή με στεγνό καθάρισμα.

Εάν έχεις πλυντήριο ρούχων με λειτουργία ατμού, η φροντίδα των ρούχων σου γίνεται πολύ πιο εύκολη. Αφού δεν χρειάζεται πια να πλένεις στο χέρι. Επιπλέον, εξοικονομείς χρήματα καθώς τα περισσότερα μοντέλα που διαθέτουν λειτουργία ατμού περιλαμβάνουν πληθώρα προγραμμάτων για ευαίσθητα υφάσματα. Για παράδειγμα, το κασμίρ κανονικά θα έπρεπε να το πας στο καθαριστήριο για στεγνό καθάρισμα.

Έλεγξε την αντίδραση του υφάσματος

Σε περίπτωση που ένα ρούχο δεν διαθέτει ετικέτα φροντίδας και δεν είσαι σίγουρος αν το ύφασμα κινδυνεύει να συρρικνωθεί, δοκίμασε να ψεκάσεις λίγο νερό πάνω στο ρούχο πριν το βάλεις στο πλυντήριο ρούχων. Αν το ύφασμα συρρικνωθεί εμφανώς, σημαίνει ότι το ρούχο δεν ενδείκνυται για πλύση με νερό. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι πολλά υφάσματα που προορίζονται αποκλειστικά για στεγνό καθάρισμα, μπορούν να πλυθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες σε ένα σύγχρονο πλυντήριο ρούχων.

Απόφυγε την πλύση σε καυτό νερό

Ορισμένα υφάσματα, όπως βαμβακερά, μάλλινα και λινά συρρικνώνονται αν πλυθούν με καυτό νερό. Γι’ αυτό απόφυγε να πλένεις τα ρούχα σου σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν θέλεις να αφαιρέσεις δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα σου και σκοπεύεις να τα μουλιάσεις φρόντισε πάλι να έχεις ελέγξει τη θερμοκρασία καθώς επίσης και να μην τα αφήσεις για πολλή ώρα στο νερό. Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο και τα απορρυπαντικά πλυντηρίων, μπορείς να χρησιμοποιείς κύκλους πλύσης με χαμηλότερες θερμοκρασίες και να πλένεις αποτελεσματικά όλα τα ευαίσθητα υφάσματα ακόμη και χωρίς πρόπλυση.

Απόφυγε τις υψηλές θερμοκρασίες στο στεγνωτήριο

Οι κανόνες που ισχύουν για την πλύση πρέπει να τηρούνται και για το στέγνωμα σε στεγνωτήριο. Η ετικέτα φροντίδας του ρούχου θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα στεγνώματος ενώ και σε αυτήν την περίπτωση η υψηλή θερμοκρασία θα προκαλέσει φθορές στα ρούχα.

Τα σύμβολα για στέγνωμα προσδιορίζονται με τελείες που εμφανίζονται στο εσωτερικό ενός κύκλου. Μία τελεία υποδεικνύει στέγνωμα στο πρόγραμμα για ευαίσθητα. Δύο τελείες υποδεικνύουν κανονικό στέγνωμα. Φυσικά, υπάρχουν υφάσματα που δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου σε στεγνωτήριο. Σε αυτή την περίπτωση προτιμάται το φυσικό στέγνωμα στον ήλιο, ωστόσο μην ξεχνάς να ελέγχεις αν τα ρούχα σου αντέχουν στην έκθεση στον ήλιο ή όχι.

Πως να επαναφέρεις τα ρούχα στην αρχική τους μορφή

Αν κάποιο αγαπημένο σου ρούχο συρρικνώθηκε κατά την πλύση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το επαναφέρεις στην αρχική του μορφή ακολουθώντας τον παρακάτω τρόπο.

Γέμισε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και διέλυσε μια κουταλιά της σούπας βρεφικό σαμπουάν ανά 1 λίτρο νερού. Τοποθέτησε τα ρούχα μέσα στη λεκάνη και τέντωσέ τα την ώρα που τα μουλιάζεις. Το βρεφικό σαμπουάν έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τις ίνες του υφάσματος ενώ το τέντωμα θα φέρει το ρούχο στην αρχική του κατάσταση. Μούλιασέ τα για όσο χρειαστεί.

Στη συνέχεια, στύψε απαλά τα ρούχα χωρίς να τα ξεπλύνεις με νερό – μπορείς να τα τυλίξεις με μια πετσέτα πιέζοντάς την απαλά για να απορροφήσει το νερό. Έπειτα, άπλωσέ τα για να στεγνώσουν σε μια απλώστρα. Απόφυγε να τα κρεμάσεις σε κρεμάστρες, καθώς μπορεί να παραμορφώσουν τα ρούχα σου.

Σχετικά άρθρα